tisdag 25 november 2008

Baka en julkaka och bjud in någon ensam

I kassan på Konsum lyssnade jag under varupackandet på två damer i samspråk vid kassan bredvid. Det handlade om julen och förväntningarna och allt därikring.

'Så hur firar ni julen i år då?' frågade den lite yngre paranta damen. 'Kommer några barn hem eller ska ni åka bort?'

'Vi firar alltid hos mågen, det är liksom enklast så, då vet alla att dit ska vi och alla de andra. Inget att fundera på liksom. Så har vi det. Bekvämt och bra,'svarade den äldre damen.

'Jag skulle då kunna hoppa över alltihop, det är så mycket hänsynstagande tycker jag,' blev svaret. 'Man ska tänka på alla andra och vara till lags och ja, det är jobbigt. Jag förstår dom som åker till varmare breddgrader.'

Hon suckade tungt. 'Men i år blir vi på två, barnen har sitt och vi blir hemmavid. Vi orkar inte med allt ståhej som blir när man är många som samlas,' sa den paranta.

Den äldre höll inte riktigt med där, det där ståhejet och att visa varandra hänsyn och respekt är ju liksom en del av tanken med julfirandet, ja förutom Jesus förståss.

Hon tillade: 'Egentligen skulle vi vilja vara hemma alldeles för oss själva någon jul också men vi tar alltid hänsyn till barnen och barnbarnen, dom vill ju ha det så här.'

'Ja men ha en trevlig advent då' sa den paranta. 'Jo tack detsamma,'svarade den äldre. 'Och om ni inte vill sitta på två kan ni alltid komma med till mågen ni också. Där finns både hjärte- och stjärterum.'

Den paranta damen nickade och ytterligare ett litet veck lades till de andra i pannan.

Bjuda hem främmande folk på julafton, det är väl ändå inte....Men tänk ändå, man kanske skulle....

Ja, varför inte bjuda hem någon som sitter där och tycker att julen är hemsk just därför att man är ensam med alla minnen och saknar nära och kära.

Någon liknade julen vid 'den tiden när 10.000-tals julstjärnor vissnar ner samtidigt...'

Ett bra julrecept till sist: en kopp vänlighet, en kopp givmildhet, en kopp hänsyn blandas med 100 gr respekt och kryddas lagom med några leenden och kramar och så har man en jättefin julkaka att dela med alla andra.

Fridfull advent!

Inga kommentarer: